Bu yıl 36’ncısı düzenlenen Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı, kitapseverlerin yoğun ilgisi altında kapılarını açtı. Şehrin ve yerelin hafızasını canlandıran eserleriyle “kamu yayıncılığında” tüm dikkatleri üzerine çeken Zeytinburnu Belediyesi Kültür Yayınları da birbirinden değerli 65 eseriyle Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nda okuyucularıyla buluştu. Frankfurt Kitap Fuarı’ndan sonra yarım milyon kitapseverle ikinci kez buluşan Zeytinburnu Belediyesi, kitapseverleri Eskiz Defterlerimden Osmanlı Mimarisi, Türkiye’de 15 Temmuz,Necip Fazıl Kitabı, Şehir Sokak Hafıza, Çırpıcı ve Veliefendi Çayırları, Hane’lerden Numaralı Ev’lere,Birinci Dünya Savaşı ve Çanakkale’de Türk Donanması, Tıbbi Bitkiler Bahçesi, Zamanı Aşan Taşlar ve yayınlandığı ilk günden beri adından söz ettiren son eseri “Z Dergisi” ile karşıladı. Yurt içi ve yurt dışından 800’ü aşkın yayın evinin katıldığı fuarda Zeytinburnu Belediyesi Kültür Yayınları’nın standına kitapseverlerin ilgisi bir hayli yoğundu.
“DÜNYANIN EN SEÇKİN KÜTÜPHANELERİNE KAYNAK ESER OLUŞTURUYORUZ”
Zeytinburnu Belediyesi Kültür Yayınları olarak mevcut eserlerine her yıl 10’a yakın eser ilave ettiklerini belirten Zeytinburnu Belediye Başkan Yardımcısı Erdem Zekeriya İskenderoğlu, “Hedefimiz Zeytinburnu'nun kültürel değerlerini ortaya çıkartmak, eserleştirmek ve dünyanın en seçkin kütüphanelerine kaynak eser olarak kazandırmaktır. Yayıncılık anlamında iddialı bir yayıncılık politikası izlemekteyiz. 2014 yılında Türkiye Yazarlar Birliği tarafından “Yılın En İyi Kamu Yayıncısı”seçildik. Kültür yayıncılığı bakımından 2003 yılından bugüne kadar toplam 65 eseri yayıncılık dünyasına kazandırdık.” diye konuştu.
İlk kez 2003 yılında yayıncılık hayatına adım attıklarını belirten İskenderoğlu, “Surların Öte Yanı Zeytinburnu" adlı eserimiz 2003 yılında yayıncılık hayatına başladığımız ilk eserdir. Bunun İngilizcesi de mevcuttur. Bunun dışında şehir ve şehircilik anlamında değerlendirebileceğimiz “Çırpıcı ve Veliefendi Çayırları” adlı kitabımız da şehir ve şehircilik bakımından önemli eserlerimizden bir tanesidir. Keza “Şehir, Sokak, Hafıza” ve“Hane’lerden Numaralı Ev’lere” adlı eserimiz de şehircilik anlamında önemli eserlerimiz arasında yerini almaktadır.”
“Sözlü tarih çalışmalarımıza örnek verecek olursak; Balkan ve Rumeli Bölgeleri’nin en önemli sanatçılarından, 'Yaşayan bir tarih ve kültür hazinesi' olarak nitelendirebileceğimiz aynı zamanda Zeytinburnulu olan Arif Şentürk’ün yaşam ve sanat hayatını ele alan bir eserimiz yer almaktadır. "Göç ve Sempozyum” adlı kitaplarımız ise literatürde kaynak eser olarak yer alabilecek eserlerimizden bazılardır. Keza son yayınlarımız arasında yer alan'Zamanı Aşan Taşlar' adlı kitabımız da önemli eserlerimizden bir tanesidir.” diye konuştu.
“KARANLIKTA KALAN KÖŞELERİ AYDINLATIYORUZ”
Zeytinburnu Belediyesi’nin yayıncılıkta düstur aldığı en önemli konulardan bir tanesinin kültür hayatında“Karanlıkta kalan köşeleri aydınlatmak”olduğunu belirten İskenderoğlu, “Literatürde gerçekten bu boşluğu doldurabilecek eserler ortaya koymak için yoğun emek sarf ediyoruz. Bu anlamda da yaptığımız çalışmaların kaynak eser olmasını hedefliyoruz. Üzerinde titizlikle durduğumuz son eserimiz ise Z Dergisi. Z Dergisi de önemli kaynak eserlerimizden bir tanesidir. Dergicilik anlamında yerel yönetimler adına bir çığır açtığını düşünüyoruz. Z Dergisi,1 yılda 4 sayı çıkacak şekilde yayıncılık hayatına giriş yaptı ve her bir sayımız farklı bir konuya, temaya değinecek. Örneğin dergimizin ilk sayısında bitki ressamlığını ele aldık. Bitki ressamlığında ne tür işlere imza atıldığını anlatan ve kaynak eser özelliği taşıyan bir dergi oldu. Aynı zamanda derginin beraberinde kültür sanatekimiz de yer alıyor. Kültür sanat ekimizde ise yapmış olduğumuz 4 aylık faaliyetlerimiz ele alınıyor.” ifadelerini kullandı.
12 Kasım’a kadar 36. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nda kitapseverlerle buluşacak olan Zeytinburnu Belediyesi Kültür Yayınları, 14 yıllık serüvene sahip 65 eserini 10’uncu salonda, 10304-B adlı standda sergileyecek.
YORUMLAR